Jak przygotować smoothies dla najmłodszych i na co zwrócić uwagę?
ATRAKYCJNA FORMA PRZEMYCANIA WITAMIN I MINERAŁÓW
Koktajle dzięki temu, że są bardzo sycące mogą nawet zastąpić podwieczorek czy kolację, a ich wykonanie jest szybkie i proste. To także doskonały pomysł na posiłek poza domem. Smoothies są łatwo przyswajalne oraz są bogatym źródłem białka i tłuszczu (szczególnie jeśli zawierają produkty mleczne), węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Warto zwrócić uwagę, aby wybrane przez nas produkty były świeże oraz wysokiej jakości.
- Białka są niezbędne dla prawidłowego wzrostu dziecka. Muszą pokrywać 15-20% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
- Tłuszcze powinny pokrywać 30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego.
- Węglowodany powinny obejmować nie więcej niż 50-55% dziennej porcji kalorii. Najlepsze dla dziecka są cukry złożone, pochodzące z warzyw, owoców.
Poniżej kilka przepisów na przepyszne koktajle, które zasmakują nawet najbardziej wybrednym małym smakoszom, a przy okazji będą doskonałym sposobem na wprowadzenie np. szpinaku czy jarmużu do diety dziecka.
„ Czerwony Kapturek” – źródło witaminy C oraz żelaza
Składniki:
- szklanka truskawek,
- 1/2 buraka,
- 1 banan,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- szklanka wody
„Zielony ogród” – odporność
Składniki:
- garść świeżego szpinaku,
- 2 plastry świeżego ananasa,
- 1 obrana gruszka,
- 1 banan,
- 2 łyżeczki miodu,
- szklanka wody niegazowanej
„Sok z gumijagód” – właściwości przeciwbakteryjne
Składniki:
- 2 filiżanki wody,
- 1 filiżanka jagód,
- 1 filiżanka jeżyn,
- 1 dojrzała gruszka,
- ½ pęczka fioletowego jarmużu
„Słoneczny dzień“ – źródło beta-karotenu
Składniki:
- 1 gruszka,
- 1 jabłko,
- 2 marchewki,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 100 ml wody
„Malinowa fantazja“ – bogate źródło witaminy C oraz błonnika
Składniki:
- 1 szklanka malin,
- 1 szklanka truskawek,
- 1 banan,
- 1 szklanka mleka
„Jogurtowy raj“ – źródło białka i cynku
Składniki:
- 2 szklanka jagód,
- 180 gram jogurtu naturalnego,
- ¾ szklanki maślanki,
- 1 łyżka miodu
- 0,5 szklanki płatków owsianych