Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, prawidłowego wzrostu i rozwoju, bardzo ważną kwestią jest komponowanie i planowanie posiłków. Warto pamiętać, że drożdżówka i chipsy, czy czekoladowy batonik, nie są produktami, które zaspokoją potrzeby żywieniowe dziecka. Kombinacja cukru, soli i tłuszczu, powoduje, że są one smaczne, ale nic poza tym.
Blisko 30% uczniów nie je w szkole posiłków, a co za tym idzie, odbija się to na ich koncentracji, energii i wynikach w nauce.
Posiłki powinny być estetyczne, atrakcyjne, różnorodne i kolorowe. Warto więc zainwestować w dobrej jakości produkty oraz w barwne pudełka śniadaniowe (np. z ulubionym bohaterem z filmu).
Poniżej kilka pomysłów na ciekawe śniadania, które łatwo można przyrządzić i zabrać ze sobą.
1. Batoniki Musli
Doskonała alternatywa dla czekoladowych słodyczy. Są o wiele zdrowsze od batonów musli kupionych w sklepie. Przygotowując takie batoniki samemu w domu mamy pewność co w sobie zawierają. W przypadku tych sklepowych nigdy do końca nie wiemy co zostało do nich dodane. Taki domowy batonik z jogurtem będą doskonałym pomysłem na śniadanie.
2. Razowa tortilla
Pieczywo można w łatwy sposób zastąpić razową tortillą. Wystarczy połączyć ją np. z dobrej jakości twarożkiem, wędliną , sałatą, papryką i rzodkiewką i drugie śniadanie gotowe.
3. Koktajle
Bogate źródło białka i tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych oraz witamin. Zdrowe i bardzo sycące jednocześnie. Bazę może stanowić świeżo wyciskany sok czy jogurt, a uzupełnienie – owoce.
4. Minipizze z warzywami
Wszystkie dzieci lubią pizzę, a przygotowana samodzielnie w domu z dobrej jakości składników (np. z mąki razowej) i warzyw będzie idealnym zamiennikiem do niezdrowej pizzy dostępnej np. w szkolnych sklepikach czy piekarniach.
5. Owoce i warzywa jako przekąska
Drugie śniadanie to jednak nie wszystko. Warto zaopatrzyć dziecko również w świeże owoce i warzywa. Jest to bardzo istotne szczególnie w sytuacji gdy dziecko jest w szkole długo i tylko śniadanie może mu nie wystarczyć. Warzywa można pokroić w słupki, a świeże owoce zapakować w woreczki lub pudełeczka.